Tokiói Olimpia 2020-21

Az eufóriától a kiábrándulásig, avagy rövid beszámoló az Olimpiáig vezető útról

May be an image of standing

Idős emberek gyülekeznek a közeli shotengai (bevásárlóutca) közösségi termében. Mindegyiküknek saját boltja van a bevásárlóutcán és minden héten összegyűlnek egy különleges alkalomra: az angolórára.

2019-et írunk és Japán az Olimpia lázában ég. Kiotószerte nyugdíjas korú emberek ültek be az iskolapadba és kezdtek angolul tanulni, hogy majd a külföldi látogatókat méltóképpen tudják fogadni és önkéntesként segíteni tudják őket. Ekkor még az emberek jórésze támogatta az Olimpiát, Kiotószerte épültek az új hotelek, kis túlzással több daru volt a városban, mint a folyóparton. Felújították a csatornarendszert, régi faházakat alakíottak át vendégházzá, megjelentek az Olimpia maszkottjai (kabalállatai) és feliratai…

Taste Testing Tokyo 2020 Limited Edition Meiji Candies from Japan! |  letseatjapan - YouTube
A boldog várakozás időszakában rengeteg helyen találkozhattunk az Olimpia maszkottjaival

…mígnem 2020-ban beköszöntött a világjárvány, Japán lezárta a határait a turisták előtt (és saját rezidensei előtt is), és elindult a találgatás, hogy lesz így Olimpia. Késő tavaszal, fájdalmas döntéssel elhalasztották a rendezvényt, leálltak az angolórák, Kiotó kiüresedett, ahogy az új hotelek is üresen tátonganak mind a mai napig.

Japán 2020-21-ben megélt több vészhelyzetet, amikor a fertőzések száma miatt korlátozták a boltok nyitva tartását, és kérték az embereket, hogy maradjanak otthon, ne utazzanak a megyék között. Bár ez rosszul hangzik, a fertőzések száma meg sem közelítette az európai és magyar adatokat, Japán sokkal hamarabb húzta be a kéziféket.

2021. Ahogy közeleg az Olimpia és növekszik a mindenféle variánsok száma világszerte, úgy kezd elmenni az emberek kedve tőle… hiszen menyire okos ötlet egy világjárványban rengeteg országból összehozni egy helyre nagyjából 80 ezer embert? Mindemellett nem lesznek külföldi vendégek, csak a sportolók és minimális kisérőik. Ahogy a megnyitóra sem, úgy sok más versenyre sem engednek be még helyi nézőket sem, ehelyett mindenki otthonról drukkoljon és élvezze az Olimpiát. Biztos ami biztos alapon, egészen augusztus 22-ig az éttermek és kocsmák nem szolgálnak fel alkoholt és nincsenek közösségi szurkolások sem.

A korábban úgy várt esemény most sokakat tölt el szomorúsággal vagy csak közömbösséggel. A közhangulat egyre inkább abba az irányba fordul, hogy a biztonság lenne fontosabb, hogy ne alakuljon ki egy “tokiói variáns”. Japán 3-4 hónappal később kezdte az oltást mint Európa vagy az USA, mivel lefolytatott egy saját Pfizer vakcina-tesztet a saját lakosságán, mielőtt jóváhagyta (itt azóta sincs Szputnyik meg ilyenek, csak Pfizer, Moderna és AstraZeneca). 120 millió embert beoltani nem két pillanat, és a tavasszal elkezdett oltásokkal látható volt, hogy ez nem lesz meg az Olimpiáig – jelenleg kb. a lakosság 25%-a 2x oltott.

May be an image of 1 person and text that says "7:05 兵庫南 30%/ 30% NHKG 五輪 開幕まで1週間 安全な大会実現できるか 安全な大会 実現できるか 新型コロナ 詳しくはこち 公8 ハ 分人で 会 バ 100 ツ 長 おはよう 日本 日本の人たちへの感染リスクはゼロだ"
Az IOC vezertője azt nyilatkozta, hogy az Olimpia semmilyen rizikót nem hordoz a japán lakosságra nézve….
May be an image of text
…holott már az első érkező csapatok között találtak pozitív esetet.

A 2019-es eufóriától eljutottunk oda, hogy le kellene mondani az Olimpiát… Csakhogy nem olyan egyszerű kihátrálni egy ilyen esemény mögül, és sok japán úgy érzi, hogy az ország akarata ellenére lesz ez az Olimpia megtartva. Voltak peticíók, voltak és vannak tüntetések, hogy mondják le az Olimpiát, még a megnyitó alatt is a csarnok előtt kisebb tüntetést tartottak.

Mi megy a tévében?

A nemzeti Tv-adón, az NHK-n, minden reggel hírt adnak az aktuális fertőzöttségi helyzetről és persze az Olimpiáról is. Következzék pár fotó és válogatás a hírekből:

No photo description available.
A megnyitó napján 5397 új fertőzést regisztráltak Japánban (A lakosság 125+ millió fő)
(ennek nincs köze magához a megnyitóhoz, minden nap közlik területileg lebontva az aktuális számokat)
May be an anime-style image of text
Eddig kb. 75, az olimpiához köthető fertőzést jegyeztek fel. A legutóbbi egy cseh gördeszkás, aki sajnos nem fog tudni versenyezni. Sajnos több Olimpikon járt úgy, hogy bár eljött Tokióba, de itt pozitív lett a tesztje és nem versenyezhet az Olimpián.
May be an image of 1 person, standing, crowd, street and text that says "7:03 4日 本番に向け 準備進む 大規模な交通規制も #NO大HIR3 nywhere 新型コロナ 詳しくはこちら PMPICS OOR おはよう 日本 NoS"
Olimpia elleni, kis méretű tüntetés

A buborék

Terv szerint a sportolók és a lakosság közti kapcsolatot minimalizálják, egyfajta buborékban rendezik meg a játékokat. Ez például azt jelenti, hogy a sportolók nem mehetnek városnézésre, nem ülhetnek be étterembe, minden nap tesztelniük kell, maszkhordás és távolságtartás van stb.

May be an image of text
Minden résztvevő kap egy tájékoztatót, hogy mit tehet és mit nem tehet, például hogy az érkezéstől számítva 14 napon át nem lehet kimenni a városba kirándulni…
May be an image of one or more people
…ehhez képest az NHK televízió talált több külföldit is sétálgatni az utcákon, a képen lévő versenyző aznap hajnalban érkezett

Az Olimpiai Falu

Hova épüljön a helyhiánnyal küszködő, 10 milliós (de a gyakorlatban 30 milliós) Tokióban az olimpiai falu? Ugyanez a kérdés volt Oszakában a nemzetközi repülőtér építésekor – akkor egy mesterséges sziget létrehozásával oldották meg a problémát, 1994-ben. Azóta több mesterséges sziget is létrejött Japánszerte, így az Olimpiai falu is egy mesterségesen létrehozott részre épült. Mivel a Tokiói Olimpia a fenntarthatóságot is szem előtt tartja, ezért az volt a cél, hogy hosszútávon is használható épületek jöjjenek létre. Így tulajdonképpen egy új városnegyedet kapott Tokió, ahova építettek iskolát, közösségi helyiségeket, irodaházakat, postát, sportlétesítményeket stb. Az Olimpia alatt itt szállásolják el a versenyzőket és kisérőiket, az Olimpia után pedig lakónegyeddé változik. Nagyrészének már 2019-ben megvolt a tulajdonosa, akik úgy készültek, hogy 2020-ban beköltözhetnek az új lakásaikba, irodáikba – igy nekik nagy nehézséget jelentett az Olimpia elhalasztása.

May be an image of text that says "7:04 舞鶴 35℃ 感染 東京は5日連続 ,000人超 NHKG 拡大 選手村滞在の選手に陽性も 新型コロナ 詳しくはこちら おはよう Yመ 陽性判明の選手2人 (大会組織委が発表) サッカー男子で日本が初戦で対戦する 南アフリカの選手"
Az Olimpai Falu a mesterséges szigeten
Google Mapon itt található:
https://goo.gl/maps/rrnfPtGKHtABUBKg9
May be an image of text
Az Olimpiai Falu mellett is már egy korábbi mesterséges sziget van
May be an image of text
Az Olimpiai falu 18 ezer atléta és kísérőik befogadására alkalmas
May be an image of text that says "7:05 大阪 大阪 20%/30% NHKG 選手村異例の開村 選手村 異例の開村 感染対策で様変わり 詳しくはこちら おはよう 滞在中の選手は 毎日検査"
Közös ebédlőhelyiség – ahol kérik, hogy ne ebédeljenek közösen a sportolók és alkoholt fogyasztani sem lehet (utóbbit mindenki csak a saját szobájában teheti meg)
No photo description available.
Edzőterem, ahol a gépek közé műanyag elválasztókat tettek
May be a cartoon of text that says "7:10 兵庫南 30%/ 30% Beer Terrace 思い Food Truck TMm Pop-up store WA コロナ禍で迎える それぞれの五輪 洞 口 0 ロ 和 大 世はは Event Square 各コンデナに企業が期間限定ショップを 有明 展開する予定だった Ariake おはよう 日本"

Eredetileg hangulatos kerti közösségi helyet terveztek, de végül ez nem valósulhatott meg

A medálok

Tokyo 2020 Olympic medals
A kb. 5000

A kb. 5000 olimpiai medál mind-mind régi elektronikai felszerelésekből kinyert fémből készült. 2017-től kezdve két éven át gyűjtötték a lakosságtól a feleslegessé vált mobiltelefonokat és egyéb elektronikai eszközöket, hogy elegendő alapanyaghoz jussanak a medálok elkészítéséhez.

…és még tájfun is jön!

Ha nem lenne elég az eddigi nehézség, 26-28-a között tájfun várható a tokiói részen

Ha nem lenne elég az eddigi nehézség, 26-28-a között tájfun várható a tokiói részen. Szerencsés esetben ez csak egy kisebb viharral és esőzéssel jár, de semmiképp sem kellemes az időzítése.

Források

A tévéfelvételek a FB-ról származnak

https://www3.nhk.or.jp/nhkworld/en/news/20210719_01/?fbclid=IwAR05bASnwrQUlxvtH80Jk9S63idTzghGSXyOEoG1BL4wSATEUN8M6rT8r98

https://mainichi.jp/english/articles/20210716/p2g/00m/0sp/002000c?fbclid=IwAR21x-VNqEEf5FHhdPDRBfvhknkmAlg7Zc5kIf0f2f5-sdo3WxuQQ1oVzOg

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük