Hol érdemes megszállni Kiotóban?

Kiotó nem olyan, mint egy klasszikus európai város, ahol leginkább a belvárosi részen érdemes kalandozni. Több mint ezer éve alatt egészen máshogy fejlődött, a legszebb látnivalók nem a belvárosban, hanem körben, a hegyek lábainál találhatóak.  A belvárosi részen sokszor tombolt tűzvész (amikor még minden épület fából volt), így ez a rész újult meg a legtöbbször, s ennek “köszönheti” Kiotó a széles, belső sugárútjait is. Ebből is fakad, hogy amikor szállást választunk, azt érdemes átgondolni, hogy minket melyik rész érdekel a legjobban, milyen hangulatra vágyunk és aszerint választani. Ugyanakkor el kell fogadni, hogy a város másik része pedig távolabbra kerül, metrózni, esetleg buszozni kell.

8 városrészt jelöltünk meg az alábbi térképen, lejjebb pedig mindegyikhez rövid jellemzés található.

Jelek magyarázata:

zöld kör: ajánlott

sárga háromszög: sajátos jegyekkel bír, ha ezeket kedveled, akkor ajánlott, ha nem, akkor nem 🙂

piros X: nem ajánlott (ebből szerencsére csak egy van)

Hol érdemes megszállni Kiotóban?

1 – Kinkakuji / Aranytemplom területe 

Közlekedésileg a legszerencsétlenebb terület. A Kinkakuji messze van a metrótól, az ide tartó buszok pedig szinte mindig tömöttek.  Akkor miért is ajánljuk? A legtöbb látogató megnézi a Kinkakujit és már megy is tovább, pedig rengeteg egyéb látnivaló van a környéken. Mennyivel kényelmesebb hát, ha errefele van a szállás,  így sétálva meg lehet nézni a Daitokuji templomot, Imamiya szentélyt, illetve a Kinkakuji után a Ryoanji és Nanzenji templomokat, ahonnan akár Arashiyamába is tovább lehet menni.  A Kinkakuji 17 órakor zár, tehát mire visszafele tartunk a városnézésből, már nem lesznek turisták a környéken.

Kinek ajánlott:

Észak-Kiotó sokkal jobban megőrizte a “Kiotó-jellegét”, mint a belvárosi rész. Sok régi faház, kevés több emeletes épület, kis helyi boltok, szentélyek. Aki szereti a helyi hangulatot, és inkább a helyiekkel együtt a kisboltba járni és nem más turistákkal sorbaállni, annak ez nagyszerű terület.

2- Nishijin és környéke

Nishijin volt a központja a kimonókészítésnek és sok más kézműves foglalkozásoknak is, melyek egy része ma is itt található.  Zeg-zugos utcácskák, apró boltok, sok idős lakó, nyugalom. Néha már túlságosan is nyugodt :), az itt lakók nem szoktak annyira hozzá a külhoni arcokhoz, és itt nem találunk olyan sűrűn szupermarketet vagy kombinit sem. Ehhez a területhez tartozik a Horikawa úttól nyugatra eső terület is.

Kinek ajánlott: 

Nincs híres nevezetesség ezen a részen, mindenhova metrózni vagy buszozni kell, így annak ajánlható, aki ezt a visszafogott, lelassult világot kedveli.

3 –  Császári palota

Kellemes keveréke a régi házaknak, modern (de nem túl magas) épületeknek, sok izakaya (bisztró, kiskocsma, étterem) található erre. A császári palota kertje hatalmas, nagy sétákat lehet benne tenni és kinézni a folyópartra is. Leginkább a császári palotától délre eső része ajánlott, innen gyalog elérhető a Teramachi bevásárlóutca, két metróvonal és a legtöbb busz is it fut át.

Kinek ajánlott:

Aki szereti a központibb hangulatot, de mégsem a klasszius belvárosi nyüzsgést, és aki könnyen megközelíthető részre vágyok.

4- Ginkakuji területe

Ugyan közlekedésileg nem  központi hely, viszont nagyon szép és nyugodt rész. Sok természet, sok kis templom és szentély, remek sétahely A filozófusok útja mentén. A Heian szentély környéke metróval és busszal is jól megközelíthető, valamint ez már a Higashiyama rész, sok templommal és látnivalóval, gyalog elérhető Gion és a belváros is.

Kinek ajánlott:

Aki kedvét leli a kis, otthonos környezetben, szeret nagyokat sétálni és felfedezni, és megfigyelni az apró részleteket a házakon, környéken.

5 – Higashiyama / Gion

Kiotó legfelkapottabb és leglátogatottabb területe, pont ezért kapott sárga háromszöget. Valóban ide el kell látogani és alaposan körbejárni, de pont a felkapottsága miatt a szállások is drágábbak errefelé. Cserébe láthatjuk Kiotó régebbi arcát, megőrzött házait, elsétálhatunk reggel a többi látogató előtt a Kiyomizu templomba. Utána viszont bármikor is tartunk erre, sok-sok turistával fogunk találkozni, az éttermekben és boltokban több külföldi lesz mint helyi,  az itt lakó kicsit kimarad a kiotói mindennapok megismeréséből.

Kinek ajánlott: 

Aki jónevű, híres szállásra vágyik, ryokanra vagy egyéb tradicionálisabb, high-end szállásformára.

6 – Belváros

Sokan keresnek a Kiotó pályaudvar környékén szállást, mert kényelmesnek látszik, hiszen majdnem minden busz innen indul, metró is van. Ez valóban  így van, viszont aki itt száll meg, az mindenhova utazni fog, mert el kell hagyni ezt a környéket ahhoz, hogy valamit is lássunk Kiotóból. A pályaudvar környéke igazából akár Oszakában is lehetne, nincs olyan egyedi, kiotói hangulata. Magas épületek, sok bevásárlóközpont, zsúfoltság. Persze itt is vannak jó látnivalók mint a Higashi Honganji templom, de minden máshoz utazni kell.  Aki ezen a részen száll meg, egész modern városnak gondolhatja Kiotót, hiszen ez a legfejlettebb területe.

Kinek ajánlott:

Akit a bevásárlás, Yodobashi camera, Biccamera érdekel, vagy rövid időre jön és fontos, hogy könnyen elérhesse a reggeli shinkanzent vagy a Haruka expresszt a reptérre.

7 – Kujo – Jujo – Toji

Az egyetlen nem ajánlott terület, mégis rengeteg szállás van erre. Hogy miért? Mert Kiotó legolcsóbb területe, a volt szegénynegyed található itt (akit jobban érdekel a téma,  keressen rá a burakomin kifejezésre).  Aki ezt nem tudja, örül, hogy jó áron jutott szálláshoz, és utána rácsodálkozik, hogy Kiotó többi része mennyivel jobb. Öreg, kevésbé gondozott házak,  kevés bolt, a közbiztonság sem elsőrangú. A Kiotó pályaudvartól délre a Jujo metrómegállóig, valamint a Toji templomig terjed.

Mivel az utóbbi pár évben sok új szállás lett itt, a környék változik, de ha már Kiotóba jövünk, akkor nem érdemes ezen a környéken keresztül megismerni a várost.

Kinek ajánlott: 

Nem ajánljuk ezt a részt, viszont biztos van, aki ezt a sajátos hangulatot keresi.

8 – Fushimi Inari környéke

Fushimi Inari környéke hasonló a Kinkakuji részhez abban, hogy a legtöbb látogató eljön a szentélybe pár órára, és megy is tovább. Pedig a Tofukuji és a Fushimi Inari körüli bambuszerdő nagyon szép terület, kicsit délebbre pedig szakéműhelyek és jó kis helyi bevásárlóutca található. Csillagtúra szerűen közlekedni is jó környék, mert nagyon jó a közlekedése, Oszaka és Nara is közvetlenül elérhető. Valamint a környéken lakva el lehet kerülni a zsúfoltságot és reggel vagy épp este meglátogatni a Fushimi Inari szentélyt, amikor egészen más arcát mutatja.

Kinek ajánlott:

Aki rendesen fel szeretné fedezni a Fushimi Inari szentélyt, valamint Narába és Oszakába is elutazik 1-1 napra, mert innen közvetlenül elérhető mindkét hely.  A Keihan vonattal pár perc Gion és a Kiyomizu templom is, így innen könnyű bejárni a város egész nyugati részét.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük