Koronavírus és Kiotó

Japánban már január végén megjelent a koronavírus, de sokáig alig-alig növekedett a fertőzöttek száma, viszont az utóbbi pár napban megugrott. Jelenleg Kiotóban kb. 80 fő, Japánszerte pedig 3500 körüli a nyilvántartott betegek száma. A továbbiakban rövid összefoglalót olvashattok az itteni helyzetről.

– Japán minden rászuroló országnak felajánlotta egy, már meglévő influenzagyógyszerből továbbfejlesztett (illetve fejlesztés alatt lévő) gyógyszerét, ami a kínai visszajelzések alapján könnyített a betegek állapotán

– Napi frissítésű térképen nyomon követhető, hogy mikor és hol regisztráltak beteget, milyen tüneteket észlelt, hogyan kaphatta el, volt-e kapcsolata korábbi beteggel:

Kiotó jelenlegi helyzete, minden piros kör egy beteg, rajta a regisztráció dátumával.

– Japán, más országoktól eltérően, keveset tesztel, csak 4 napos folyamatos láz és légzési nehézségek tüneteivel tesztelnek. Viszont Japán világelső a CT és MRI gépek számában, amiket tesztelés helyett is használnak, hogy felderítsék a tüdőgyulladásokat.

– Japánban az iskolai év nem szeptemberben, hanem áprilisban kezdődik. Így a korábban bezárt iskolák jórésze újranyílt, de több helyen, így Kiotóban is, jövő héttől egy hónapig újra zárva lesznek.

– Az állam egyszeri 300 ezer yenes (egyhavi átlagfizetés) támogatást ad a rászoruló családoknak, 10 millió háztartásnak (Japán lakossága 126 millió fő)

– Az egészségügyi minisztérium a LINE nevű, chatappon keresztül közvetlenül a lakosságtól is gyűjt információkat, hogy ki hogy érzi magát

LINE csevegőappon keresztül kérdezi a lakosságot az egészségügyi minisztérium

– Várhatóan szerdától (04/07) itt is válsághelyzetet hirdetnek ki egyes megyékben, de ez nem jelent kijárási tilalmat. Az embereket arra kérik, hogy maradjanak otthon, a kulturális/sportlétesítmények bezárnak.

– Kiotóban sokkal kevesebben vannak az utcán, 90%-a az embereknek maszkot visel egészen február eleje óta. Viszont maszkot, kézfertőtlenítőt itt is nehéz kapni, így államilag osztanak majd 2 mosható maszkot háztartásonként.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük